Istraživanje u najranijoj dobi

Od najranijih dana dijete komunicira sa svojom okolinom oslanjajući se na različite  verbalne i neverbalne signale, facijalne ekspresije, vokalizaciju, geste i dr. Ono koristi mnogo jezika kojima može iskazivati svoje doživljaje, osjećaje i razumijevanja te mu je zbog toga potrebno omogućiti bogato okruženje u kojem bi moglo istraživati materijale, stjecati i bogatiti iskustva i izražavati se na različite načine.  
 
   

   
 
Imajući na umu kako se prostor vrtića naziva „trećim odgajateljem“ organizirali smo ga tako da potiče susrete, međusobnu igru i slobodno istraživanje djece. U organizaciji prostora veliku ulogu imaju osvjetljenja, ogledala, teksture, boje, zvukovi, mirisi i td..
 
   

   

U malim kućicama (centrima) djetetu se omogućuju različita iskustva koja u njemu izazivaju čuđenje i potiču ga na istraživanje materijala i otkrivanje njihovih svojstava. Ponuda specifičnih materijala za istraživanje boja i tekstura uključuje i osvijetljen stol i niz raznobojnih predmeta.
 
   

   
 

Istraživanjem trodimenzionalnih materijala i njihovom manipulacijom, dijete stječe kvalitetna senzorička iskustva. Materijali koji se mogu sipati, gnječiti, pregibati, gužvati, lijepiti, savijati djeluju smirujuće na dijete ili ga pak potiču na korištenje svih osjetila.
 
   

   

Svoju okolinu djeca doživljavaju na drugačiji način od nas odraslih. Uronjena u svijet širokog spektra boja, oblika, mirisa, okusa i drugih senzornih podražaja i informacija, omogućuju im se različite razine iskustava.   
 
   

 

Mogućnost da isproba i istraži određeni materijal kao što su tempera, pijesak, voda i dr. od najranije dobi stvara temelje za njihovo korištenje kasnije. Vrlo je važno pratiti što dijete radi ali pritom ne očekujući ili vrednujući rezultat (crtež svima prepoznatljiv), već su bitna iskustva koja dijete dobiva samo bojom prolazeći kroz prste ili „mrljajući“ po papiru. Kaže se da dijete koristi“stotinu jezika“, a na nama je da ih pokušamo razumjeti.
 
   
 Pripremila odgajateljica: Marija Sokolić

Ispiši stranicu